14

Instalacja do liofilizacji – suszenie przez mrożenie

Kolejny udany projekt za nami! Tym razem dla firmy UNI–MASZ w Jastkowie koło Lublina zaprojektowaliśmy, dostarczyliśmy i zmontowaliśmy instalację amoniakalną, która służy do procesu liofilizacji.

Liofilizacja, inaczej nazywana suszeniem sublimacyjnym, polega na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego.

Na tę instalację składają się: maszynownia chłodnicza zbudowana w oparciu o dwa śrubowe agregaty sprężarkowe, skraplacz, dwa zbiorniki typu POC, pięć pomp amoniaku, dwie komory magazynowe – mroźnicza i chłodnicza, mroźnia oraz kondensatory.

W mroźni, przy temperaturze -40 st. C owoce są zamrażane, a dzięki kondensatorom zamontowanym w liofilizatorach, w warunkach podciśnienia zostają poddane suszeniu sublimacyjnemu. Praca całej instalacji chłodniczej jest zautomatyzowana.

Efektem finalnym tych procesów są wysokiej jakości owoce liofilizowane. Dzięki liofilizacji składniki zachowują swoje naturalne właściwości i wartości odżywcze, a ich waga znacznie maleje. Istotną zaletą tych produktów jest łatwość transportu oraz możliwość długoterminowego przechowywania, bez konieczności używania konserwantów czy innych dodatków.

Dziękujemy naszym Partnerom za zaufanie!

Możliwość komentowania została wyłączona.