Chłodnictwo przemysłowe – przegląd rozwiązań

frizo
Chłodnictwo przemysłowe – przegląd rozwiązań

Żywność musi być przechowana w odpowiednich warunkach. Jest to związane z jej jakością oraz trwałością, co ma bezpośredni wpływ na zdrowie człowieka. Prowadzenie sklepu bądź pewnych działalności wytwórczych wymaga obecności niezawodnego systemu chłodzącego. Jakie rozwiązania oferuje chłodnictwo przemysłowe?

Jakie cechy powinien mieć przemysłowy sprzęt chłodniczy?

Podstawowe urządzenia chłodnicze wykorzystywane w działalności przemysłowej, wpływające na termin ważności produktów żywnościowych to komory chłodnicze, szokowe, chłodnie, zasobniki chłodu, czy też agregaty chłodnicze. Wybrany sprzęt powinien spełniać określone cechy. Ważna jest energooszczędność komponentów. Co więcej, muszą być zautomatyzowane. Niezbędną składową urządzeń chłodnictwa przemysłowego jest system rejestracji temperatury. Warto sprawdzić obecność certyfikatów i testów, które świadczą o jakości maszyny.

Co to są komory chłodnicze?

Bardzo często stosowanym rozwiązaniem są komory chłodnicze. Wykorzystywane są przede wszystkim w restauracjach, szpitalach, zakładach mleczarskich, hurtowniach żywności, a nawet stacjach benzynowych. Podstawowym zadaniem produktu jest zapewnienie świeżości, walorów smakowych i zachowanie wartości odżywczych artykułów żywnościowych. Zakupiona maszyna musi wyróżniać się szczelnością i spełniać kwestie sanitarne. Konstrukcja sprzętu powinna ułatwiać mobilność i łatwe dopasowanie do konkretnego miejsca. Ponadto, muszą być one łatwe w czyszczeniu, gdyż zachowanie warunków higienicznych ma duże znaczenie, jeżeli chodzi o żywność.

Agregaty wody lodowej

Ciekawym rozwiązaniem chłodnictwa przemysłowego są agregaty wody lodowej. Są to niezwykle wydajne instalacje, które najczęściej stosuje się w centrach handlowych, zakładach produkcyjnych, czy hotelach. W tym przypadku czynnikiem chłodniczym jest roztwór glikolu. Komponenty umieszcza się wewnątrz lub na zewnątrz obiektu.